WSBK 2010 анализ - Бърно - кръг 9

15 Юли 2010

Развитието на битката за световната титла в Супербайк се насочва към логична развръзка – титла за Макс Биаджи.

Biaggi_Czech_WSBK_Race_2_2010Развитието на битката за световната титла в Супербайк се насочва към логична развръзка – титла за Макс Биаджи. В пустинната жега край град Бърно, Биаджи защити реномето си на господар на пистата Масарик, спечелвайки за десети път в международно състезание тук. Той не иска да признае, че преднината му от 68т. е достатъчна, но след първото и второто място в Бърно наистина трудно ще се намери кой да спре Макс, който е в страхотна форма, а и разполага с най-комплексния и най-бързия мотоциклет в момента. В първата дистанция нещата не изглеждаха толкова добре, Биаджи загуби няколко позиции в първите обиколки и борейки се с нестабилност в среднобързите завои стигна до Кал Кръчлоу и след два неуспешни опита успя да го изпревари. Второто състезание се разви много по-добре за Римския Император след като бяха направени няколко промени по байка, включително нов баланс на тежестта, корекция в работата на скоростната кутия и задното окачване. И това позволи на Биаджи да направи, поне според мен, най-силното си състезание от началото на сезона. Още в началото той изпревари Джонатан Рей и след това демонстрираше брилянтно постоянство в обиколките си. Температурата на асфалта се увеличи следобед с допълнителни 15 градуса и стигна до 60 – една немислимо висока цифра, която спомага за още по-голямото износване на гумите по бързите завои на Бърно. В тези тежки условия Биаджи направи огромен брой обиколки, които бяха само на десета една от друга и бяха знаменателно по-бързи от конкурентите, като на няколко пъти пилота на Априлия дори слезе под 2 минути за обиколка. Да, вярно е, че тук настилката не е толкова абразивна, колкото в Мизано или Силвърстоун например. Това, обаче, не омаловажава постигнатото от италианеца в двете състезания, особено като имаме в предвид, че новостите по мотора за втората надпревара не бяха тествани преди това. Друг важен момент в развитието на сезона е масовото използване на новите гуми на Пирели, които бяха използвани от няколко пилоти в Мизано и тук в Бърно вече целият керван ги пробва. Повечето пилоти коментираха, че новата задна гума дава по-голямо първоначално сцепление от предишната версия, което увеличава натиска върху предната гума и някои отбори не можаха да се справят с този променен баланс, като най-големи проблеми с този аспект имаха Сузуки, докато в Априлия новите гуми по никакъв начин не развалиха поведението на машината.

Rea_Czech_WSBK_Race_2_2010Тестовете в Имола пробразиха поведението на Хондите и в Бърно отсъстваха вибрации, мотора по-добре отговаряше на използването на дросела, работата на електрониката беше подобрена и износването на гумите беше вкарано под контрол. За този уикенд бяха направени и структурни промени в тима след като специалиста по окачването вече работи не с двамата пилоти както беше досега, а само с Джонатан Рей, а за Макс Нойкирхнер бе взет нов специалист. С блестящо пилотиране в първото състезание, Рей спечели своята трета победа за сезона и както той каза след финала, все едно някакъв ангел го е пазел и не му е позволявал да допусне нито една грешка. Рей спечели въпреки че един от братовчедите Тен Кате, Роналд, не беше в Бърно заради тежко заболяване на баща му. Джонатан не пропусна да си признае, че преди старта е имал проблеми с концентрацията и не е могъл да усети каквото и да било притеснение, просто защото единственото, за което е можел да мисли е било колко му се ходи до тоалетната. Без такъв дискомфорт мина подготовката за втората надпревара, където Рей трябваше да се справя с един изключително бърз и константен Макс Биаджи. И наистина след като поведе в първата обиколка, със завидна лекота Макс изпревари пилота на Хонда и не му даде шанс в оставащите обиколки, а според Рей прекомерно износената задна гума е била причината той да не може да остане в близост от Римския Император. С тези два подиума Джони се връща на трето място в генералното класиране, но той признава, че моторът е много непредсказуем от трасе на трасе и не се знае какво ще е положението по неравностите на променената Силвърстоуън. А преди британското състезание, Рей ще пътува към Япония за да участва в безкрайно важното състезание за всички производители – 8 часа на Сузука. Другият голям успех този уикенд за Хенсприй Хонда беше победата в Суперспорт на Кенан Софоуглу, който с победата си повежда в шампионата, въпреки че този уикенд караше против съветите на докторите след като той претърпя катастрофа със скутер и си контузи двете ръце. На другия полюс се развиха събитията за втория пилот на тима в Супербайк, Макс Нойкирхнер. Четири пълни автобуса с фенове от Герания бяха в Бърно за да наблюдават Нойкирхнер и той ги „зарадва" като направи нула обиколки в неделя. В първото състезание той катастрофира в първия завой, отнасяйки със себе си Крис Вермюлен и Якоб Шмърц, а във второто отново падна в първата обиколка и този път елиминира Кавазакито на Том Сайкс. Най-лошо пострада Вермюлен, който все още не може да се възстанови от контузията в коляното, претърпяна в началото на сезона, а след този инцидент бившата звезда от Moto GP обяви, че коляното отново е в ужасно състояние и за да може да се възстанови ще пропусне остатъка от сезона.

 

Crutchlow_Czech_WSBK_Race_2_2010За четвърти път през тази година Кал Кръчлоу потегли от пол позишън, но отново той не можа да превърне това постижение в победа. През миналата година Кръчлоу размаза конкуренцията в Суперспорт, но отпадна малко преди финала заради повреда и 2010г. трябваше да бъде неговия голям реванш. И наистина първото състезание се разви добре. Той дълго време държеше втората позиция, като малко преди финала бе изпреварен от Макс Биаджи, но все пак финишира на подиума. Кръчлоу врява, че дори и победата е била възможна, но лошо сцепление на задната гума във втората половина на дистанцията му е попречила. Смяна на гумите за втората надпревара се превърна в колосална грешка, защото още в първите десет обиколки сцеплението тотално изчезна и след като почти падна на няколко пъти, Кръчлоу реши да се прибере в бокса в 12-тата обиколка, като първите му думи бяха "проверете налягането в гумите". Той се върна на пистата с нова гума, с която дори направи най-бърза обиколка, но както знаете, за това не се дават точки и за пореден път пол позишъна не се превърна в победа. Този път не поведението на мотора, а здравословното състояние на Джеймс Тоусланд му попречи да запише силен резултат. Тежка инфекция на дихателните пътища остави Тоусланд уморен, без енергия и със силна кашлица. В първото състезание той финишира седми след като освен заболяването, темпото му бе забавено от лоша работа на електрониката, която разрушаваше скоростта на излизане от завоите. Заради всички тези обстоятелства, Тоусланд беше приятно изненадан от седмото място и каза, че няма никаква представа какво се е объркало в електрониката щом промени между събота и неделя не бяха правени. И това не беше края на лошия късмет за двукратния световен шампион. Във второто състезание лаунч контрола не сработи, двигателя почти изгасна и Джеймс се озова последен в първия завой. След това само за обиколка той изпревари 12 пилоти и за първи път от доста време британецът беше доволен от техниката, с която разполага, като в крайна сметка от последен той стана четвърти, което е равностойно на победа, имайки предвид здравословното му състояние.

 

Haslam_Czech_WSBK_Race_2_2010Новите гуми на Пирели вкараха в стряскащ кошмар отбора на Сузуки. Лион Хаслам отчаяно се нуждаеше от по-добро чувство в предницата и в Бърно той беше в идентична ситуация, като тази на Нори Хага – абсолютно никакво доверие в предната гума и безизходицата беше най-крайна, когато за Суперпол, Хаслам реши да копира директно настройките на Силван Жинтоли. След осмо и десето място, Лион ще се върне към старите гуми за следващия кръг, защото по никакъв начин не може да напасне байка към новите, които иначе дават по-добро сцепление. Хаслам призна, че е бил късметлия да не катастрофира във втория старт и сподели, че едва ли някога е бил изпреварен от толкова много хора. Силван Жинтоли постигна силни резултати, завърши четвърти в първото състезание, но също беше недоволен от новите гуми, които не сработиха в Мизано и тук нещата бяха още по-страшни. Докато пилоти като Биаджи и Рей нямат никакви затруднения, много други състезатели споделят непостоянство в работата на новите гуми и промяна в поведението между две надпревари, дори когато условията не са много различни. Жинтоли също коментира, че е нямало нищо общо в поведението на гумите между двете състезания в Бърно. И другият проблем е в трудното уточняване на мотоциклета с тези нови гуми, пак нещо, с което в Сузуки не се справиха.
Нори Хага направи силно възстановяване от лошата квалификация, завършвайки пети и шести, но той също не беше доволен от новата предна гума на Пирели.

 

Haga_Czech_WSBK_Race_2_2010Дукати имат най-много километри с новите гуми, като задната не създава никакви проблеми, но чувството в предната за Хага продължава да не е достатъчно добро. Със заплата от над 800 000 евро на сезон, Нори не носи нужните резултати и скоро ще е в непривичната за него позиция да кара за да запази работата си. Мишел Фабрицио започна с отпадане заради повреда с трансмисията, но във второто състезание беше изключително бърз и стъпи на подиума, като една от причините за това беше поредното падане на Рубен Заус, който вероятно също ще си търси отбор догодина. Карлос Чека завърши девети и шести, а Шейки Бърн беше 12-ти и 9-ти в рядко тих уикенд за Алтеа. Причината отново беше непостоянство в поведението на гумите и лошо сцепление, а и Бърн продължава да се възстановява след като контузи лошо ръката си по време на тестовете в Имола, когато го удари Лион Хаслам. Лука Скаса, който също кара Дукати, претърпя тежък инцидент в първото състезание и италианецът, който е може би най-приятната изненада тази година, си замина от Бърно с фрактура на стъпалото, но за щастие се очаква той да е на стартовата решетка за Силвърстоун.

 

Емилиян Стойков

ЕВРОСПОРТ

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни