ВТОРА ЛЕКЦИЯ Част втора- ИЗСЛЕДВАНЕ НА СЦЕНАТА

01 Април 2010

ВИРТУАЛНИ ЛЕКЦИИ ПО ТРАВМАТИЗЪМ

ВТОРА ЛЕКЦИЯ
Част втора- ИЗСЛЕДВАНЕ НА СЦЕНАТА

(моля, започнете с "част първа")


от д-р Огнян Милев-PHTLS лектор към Кралската Колегия на Хирурзите на Англия

Изследването на сцената има два основни компонента:
1. Изследване на безопасността и
2. Изследване на кинематиката

Тази лекция ще завърши с „Изследване на безопасността" и решаването на сценария. Кинематиката заслужава отделна лекция и в следващата ще разберете защо.
И така- безопасността. Първата ви грижа, когато пристъпвате към оказване на помощ на пострадал е ...собствената ви безопасност. Не трябва да предприемате спасителни действия, за които се изискват специални умения, които вие не притежавате. Ако проявите безразсъдство, вероятността да пострадате е огромна като така спасителите намаляват с един, а жертвите се увеличават с един. Ще дам пример от нашата Спешна помощ. Може да си спомняте, а може да сте забравили, но преди няколко години един беше изпуснал ампула с отровно вещество в сградата на КАТ-София. Бяха обгазени няколко граждани и беше подаден сигнал към Спешна помощ-София град. Колегите, четирима на брой, пристигат сравнително бързо и смело влизат в сцена, която не са преценили като опасна за тях. Секунди след това се строполяват на пода обгазени, като бройката на спасителите намалява с четирима, а бройката на пострадалите се увеличи с четирима. Ако само бяха обучени на това просто правило за собствената безопасност, ако само бяха обучени... Но нейсе!
Какви могат да бъдат опасностите за вас в една сцена?
1. Трафика: спрете по правилата и паркирайте мотора на безопасно за вас и околните място; не създавайте допълнителна опасност от инциденти, в които вие или други могат да пострадат. Не пресичайте магистралата устремени да помогнете-ще бъдете пометени. Ако има други коли или мотори по пътя-преди да се втурнете в дерето и храсталаците и да станете напълно невидим, направете ясни знаци на другите да спрат, ще ви е нужна помощ, не оставайте сам. Обадете се на 112, осигурете помощ преди да помагате. Ще ви отнеме 15 сек., те не са фатални. Фатално може да се окаже, ако останете сам!
2. Горящо превозно средство или такова, което предстои да се възпламени- Не влизайте в горящи затворени помещения; вашата безопасност е на първо място!
3. Химически отровни вещества-Стойте далече на чист въздух!
4. Паднали електропроводи с хора под тях-Стойте далече от такава сцена!
5. Сцена на оказано насилие с хладно или огнестрелно оръжие-Стойте през три улици в четвъртата докато полицията обезопаси сцената-нападателят може да е още на сцената и ще бъде по-агресивен към спасителите отколкото към жертвата си.
6. Катерене или спускане по стръмни наклони и скали-Не го правете, освен ако не сте алпинист, който винаги има пълно оборудване под ръка!
7. Влизане в дълбоки над кръста води-Опитайте да помогнете от брега, а ако сте повече хора-направете верига.
8. Кръв и телесни субстанции-не подценявайте опасността да бъдете заразен със СПИН докато оказвате помощ на кървящ пострадал. Вие имате предимство-всеки уважаващ себе си байкър кара с ръкавици и очила, не ги сваляйте докато оказвате помощ!
Помнете, вашата безопасност идва първа. Никой няма да ви обвини, че не сте жертвали живота си, не го правете и вие-не се обвинявайте, че сте останали живи; вината за случилото се не е ваша. Безразсъдно геройство можете да проявите само ако живота на най-милите ви хора е застрашен: децата ви, съпругата, родителите. Изцяло ваше е решението дали в този списък да включите тъщата.

В следващата лекция ще говориме за кинематиката, ще отделя цялата лекция на тази тема и ще разберете защо е толкова важна. Ще се запознаете с конкретните механизми на увреждания характерни само за катастрофи с мотори. За мнения и несъгласия с горенаписаното и с това, което ще бъде написано, моля не се колебайте и ми пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или във форума.

ОБОБЩЕНИЕ
• Времето е кръв-всичко, което вършите, вършето го бързо с цел пострадалият да пристигне в болница до 40 минути от инцидента.
• Възможно най-рано позвънете на 112 и спрете други участници в движението за помощ. Не оставайте сам!
• Имате три приоритета:
а) изследване на сцената
б) изследване и помощ на пострадалия
в) триаж
• Вашата безопасност е приоритет номер 1

 

РЕШЕНИЕ НА СЦЕНАРИЯ

Ако сте избрал/а отговор „2. Да не скачате в реката", Вие сте избрал/а вярното решение защото:
-макар и да сте бивш състезател по плуване и опитен плувец, Вие сте такъв в контролирана среда: топъл басейн, тихи води и почти гол (само с бански). Тук случаят не е такъв: водата е ледена и веднага ще ви остави без дъх сковавайки всичките Ви мускули; тежката екипировка ще ви завлече на дъното. Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че ще имате контакт с давещ се човек, а за това трябва специална подготовка, която Вие нямате. Правилно сте преценил, че сцената не е безопасна за Вас и не скачате във водата. Трябва да помогнете на колегата, стоейки здраво свързан за брега. Затова хващате първия попаднал Ви с достатъчна дължина кол и го подавате към хаотично размаханите ръце. Бъдете сигурни, че макар и почти в безсъзнание, давещият се здраво ще сграбчи кола-това е безусловен рефлекс независещ от воля и съзнание, той умира последен. Ако няма кол-съблечете якето си или колана си и хвърлете единия му край на давещия се. Ако са се притекли и други хора, направете верига и тогава влезте във водата. Оттук нататък са възможни два варианта на развитие:
Вариант 1 Успявате да издърпате колегата на брега. Той кашля, повръща, съзнанието му е замъглено, но все пак е налично-отваря очи спонтанно, при команда или при болево дразнене; диша и има сърдечна дейност; целият се тресе в конвулсии (трепере). В този вариант няма пряка заплаха за живота на приятеля Ви, въпреки, че е в тежка хипоксемия (ниско съдържание на кислород в кръвта). По този въпрос не можете да направите нищо, защото не можете да подадете 100% кислород чрез специална маска (non-rebreather mask). Съществува обаче друга опасност, за която не бива да забравяте и за която може да направите много-това е хипотермията (общо охлаждане на тялото). Нали си спомняте, че е м.март, че въздухът е 15С, а реката е пълноводна от топящия се сняг с вероятна температура от 4-5С. Вашият приятел е вече в хипотермия, за което говори треперенето, което е опит на организма да произведе топлина. Ледената вода бързо понижава вътрешната температура на тялото и когато тя падне под 32 C, се получават сериозни ритъмни нарушения на сърцето-безпулсов ритъм, асистолия или фибрилации; и трите равни на смърт. Затова бързо махнете всички мокри дрехи от колегата, тъй като те продължават да отнемат топлина от тялото му. Накарайте го да седне на слънце и да прегърне коленете си; завийте го с Вашите яке и пуловер. Обадете се на 112, но ако има кола, качете го в нея, за да го откарат в близката болница без да изчаквате линейката. Изчакайте КАТ за показания, погрижете се за чопъра на колегата.

Вариант 2 Не успявате да издърпате колегата и той потъва. Не губете кураж, търсете помощ от други свидетели; ако сте сам, това е краят на играта. Не го отписвайте; ако в първият вариант хипотермията е негов враг, то сега тя е неговият най-добър помощник. При по-ниска телесна температура нуждите на мозъка от кислород рязко падат и той може да преживее по-дълго време в състояние на хипоксия (тъканен кислореден дефицит). Описан е случай, при който удавено в ледени води дете е спасено след 40 минутен престой на дъното и то без мозъчни увреждания. Затова първо: някой да набере 112 и след това направете верига от хора, здраво вързани или държащи се един друг, като Вие сте вързан през кръста с въже или наставени колани. Влезте смело в дълбокото и търсете. Не стойте дълго във водата-хипотермията е и Ваш враг. Веднага щом го хванете, изкарайте го на брега и... внимание! Не губете време да „източвате" вода от белите му дробове, такава просто няма! Мамалният рефлекс на сухоземните бозайници да затваря глотиса (входа към трахеята) при потъване, не разрешава на водата да попадне в белите дробове; допълнително сърцето забавя честотата си, а кръвта се шънтира към мозъка. Удавникът умира от недостиг на кислород към мозъка и сърцето, които спират да функционират. Това е т. нар. „сухо удавяне". В друга част от случаите в белите дробове все пак попада вода, но тя е в незначителни количества- 10-15 милилитра, които бързо се резорбират. Така че прийоми от рода на обръщане по корем с главата надолу, притискане на корема и гръдния кош (прийом на Хаймлих), са остарели и напълно безсмислени и вредни, тъй като губят ценно време, а което също e важно, могат да предизвикат повръщане и да довършите пострадалия със собственото му повръщано. Мозъкът е жаден за кислород, дайте му го веднага! Но внимание! Преди това за секунди се убедете, че дихателните пътища са чисти-отворете устата и огледайте за чужди тела; при наличие на такива ги извадете с пръсти без да сваляте ръкавиците си. Направете две последователни вдишвания „уста в уста" и чак тогава проверете за пулс на сънната артерия. Благоприятният вариант е да има пулс, т.е. циркулация към мозъка. Тогава продължете с обдишването докато не се появи спонтанно такова. Когато започне да диша самостоятелно, обърнете пострадалия в дясна странична позиция, за да не повърне и аспирира стомашно съдържимо. Внимание! Главата трябва да се поддържа в неутрално in line положение за да защитите шийните прешлени, които евентуално може да са травмирани. (Това е изключително важно, ще го разглеждаме и в следващите лекции!)Често проверявайте за пулс. В случай, че няма пулс на сънната артерия, веднага започнете външен сърдечен масаж. (Описание на техниките за обдишване и масаж ще намерите в следващите лекции.) Междувременно първата линейка е дошла и случаят е поет от професионалисти (дай Боже!), които интубират болния, обдишват го със 100% кислород, изследват сърдечния ритъм на монитора на дефибрилатора и при налични фибрилации извършват електрошок, а при безпулсов ритъм или асистолия-прилагат венозно Адреналин и Атропин, като не спират сърдечния масаж...Вашият приятел възстановява нормален сърдечен ритъм с пулс на сънните артерии и бавно възвръща съзнание. Линейката отпрашва с мръсна газ и сирени, а вие чакате КАТ за да дадете показания. Погрижвате се за чопъра на колегата.

Един месец след инцидента на вратата Ви се звъни и Вие виждате новия Ви приятел от онзи злощастен ден в перфектно здраве, в едната си ръка държи 12-годишно уиски, а с другата нежно притиска бременната си в деветия месец съпруга. Казват, че знаят, че детето им ще е момче и че са решили да го кръстят на Ваше име, каквото и да е то. Пресушавате бутилката под строгия поглед на тъщата. Пращате я за още.

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни