MotoGP 2011 - Катар - анализ

23 Март 2011

Анализ и обзор от Емилиян Стойков - Евроспорт на първия кръг от световния шампионат MotoGP.

podium01_slideshow

Новият сезон в Moto GP започна както се очакваше – демонстрираната по време на тестовете доминация на Хонда се прояви и в първия състезателен уикенд за годината в Катар. Кейси Стоунър продължи феноменалната серия, започнала в края на 2010-та и убедително спечели състезанието, отправяйки оглушителен удар към опозицията. Пет години изминаха от последната титла на Хонда, но за последно HRC имаха подобно предимство в ерата на Валентино Роси. Още през миналата година японците изкараха изключително мощен двигател, а за новия сезон голямото подобрение е в стабилността на машината. Тази стабилност е породена главно от революционната скоростна кутия, която е по-обсъждана от рамото на Роси. Дори пилотите не посмяха да отрекат, че предавателната кутия е в тайната на успеха, но никой от Хонда не желае да даде по-конкретно обяснение за това как работи тази новост и единствено имаше признание, че е базирана на системата Xtrac Instantaneous Gearshift System. Колеги журналисти стигнаха до заключението, че смяната на предавките при Хонда става за 8 милисекунди, докато в Ямаха тази стойност е 27, а в Дукати – 42. Още когато дебютира за Дукати преди четири години Стоунър коментираше, че скоростната кутия работи тромаво. Дори без подробни телеметрични данни може да се уверим в стабилността на новата Хонда, като най-голямо е преимуществото при смяната на скоростите в режим на завиване под голям наклон на мотора. В квалификацията Стоунър размаза времето от миналата година, подобрявайки го с около секунда, а спрямо рекорда от 2008-ма, който е записан с квалификационни гуми, Кейси беше по-бавен само с 0,2 сек. Още по-стряскащо за конкуренцията бе признанието на бившия световен шампион, че мотоциклетът се държи много по-добре с твърдите гуми на Бриджстоун.

01_motogp_action04_slideshow

В първата обиколка Хорхе Лоренсо и Дани Педроса поведоха, но Стоунър не се паникьоса, защото още в загрявката беше наясно, че моторът не се движи особено добре с пълен резервоар, но с натрупване на обиколките се държи все по-стабилно. Затова австралиецът изчака втората половина на дистанцията за да направи своята атака и вместо да се впусне в ненужни рискове в първите пет обиколки, той максимално и използва силните страни на машината, когато те бяха най-ярко изразени и без проблеми стигна до първото място. Това беше много по-различен подход от видяното през миналата година, когато той инкасира пет жестоки за самочувствието му падания. Вечно резервираният и намусен Стоунър се усмихваше през целия уикенд, изключително доволен от това, че най-после не трябва да се бори с мотора и може просто да се наслаждава на пилотирането. Дори не пропусна да отправи няколко скрити критики към Дукати, коментирайки това как нито един път предницата не го е предавала, как никога не е бил на лимита и т.н. Стоунър има завиден талант да хвърля на вятъра каквото и предимство да има с непредизвикани грешки и това може да се прояви и през този сезон.

Stoner_Qatar_race_1

Психологически той не е сред най-устойчивите, но сега разполага с техника, която е много по-управляема и ако той е в позиция да не гони абсолютния максимум, то ще е много по-лесно тези непредизвикани грешки да бъдат избегнати. Положението в другата половина на гаража не е особено приятно. Дани Педроса направи чувствително по-малко тестове и заради липсата на изпитателни километри предпочете да използва шасито и окачването на Олинс от миналата година – това е по-меката от двете опции, като Стоунър избра по-твърдото решение от 2011-та. Почти сигурно е, че за Херес той ще използва новия пакет. В къси серии от обиколки Педроса нямаше затруднения, но в по-дълга последователност започнаха да се проявяват ефектите от онова тежко падане в Мотеги през миналата година. Тогава той претърпя тежки контузии на рамото и ключицата си и дълго време нямаше почти никаква чувствителност в едната ръка заради нервни поражения. Последните изследвания показваха, че испанецът е напълно възстановен и затова шокът беше толкова голям когато проблемите се завърнаха.

18_pedrosa_stoner_slideshow

По време на тренировките Дани не се чувстваше особено добре, доста бързо се изморяваше, но не се очакваше по време на самото състезание тези сигнали да се изострят толкова силно. Дани не изневери на традицията и направи силен старт, движеше се добре в началните обиколки, но във втората половина физическото му състояние го предаде. Той даваше буквално всичко от себе си за да остане пред Хорхе Лоренсо, двамата зарадваха феновете с фантастичен дуел, разменяйки помежду си второто място поне четири пъти, но в последните обиколки Педроса беше толква изтискан, че нямаше как да се държи близо до сънародника си. След финала изглеждаше точно така, както беше Кейси Стоунър след онези надпревари, в които се бореше с мистериозното си заболяване. Сега е големият шанс на Дани да стане шампион. Разполага с мотора, Роси не е конкурент, а и Ямаха имат някои проблеми. Настъпва решаващият период в кариерата на Педроса и е жизненоважно тези здравословни проблеми да бъдат решени максимално бързо, защото дори е Хонда да остане с голямо предимство пред Ямаха и Дукати, не може Стоунър да бъде пуснат да се откъсне и предполагам Репсол е на същото мнение, колкото и петролния гигант да желае и тримата пилоти да са бързи. Андреа Довициозо е нежеланото сираче в Репсол Хонда и циникът в мен се чуди колко от най-новото в Хонда стига до Дови и колко бързо става това. Седемте подиума на Андреа през миналата година оформят профила на един солиден, бърз и постоянен пилот, който обаче трудно би могъл да се бори за титлата и ако от Хонда са недоволни от агресивния начин по който Дови остана в отбора, това може да е допълнителна спънка, макар че Хонда в това отношение няма от какво да се оплакват, защото Довициозо не направи нищо лошо, просто поиска договорът му да бъде спазен. В квалификацията в Катар италианецът не се възползва от меките гуми и се нареди едва на трета редица. В режим на спиране липсва стабилност, а в неделя борбата с Марко Симончели му коства много време и това тотално го лиши от участие в битката за подиума. Още едно четвърто място за Дови и това сякаш е зоната на класирането, което ще окупира той.

V_Rossi_Qatar_race_1

Валентино Роси също трябва колкото се може по-скоростно да подобри здравословното си състояние. Още преди нова година рамото беше оперирано, но все още Доктора много бързо се уморява и според собствените му признания в края на състезанията губи по около половин секунда. Роси е голям играч, особено в психологическите битки, така че никога не трябва да се вярва сляпо на изказванията му. И все пак явно рамото продължава да го тормози. Заради операцията Вале не можа да направи пълният набор от тестове, които така и така не са много. Вижда се, че подготовката в Дукати е сериозно изостанала, но от изказванията на Роси и Джери Бърджис се чете увереност, че посоката на развитие е известна и сега въпросът е колко бързо теорията ще бъде превърната в практика. Дори да изключим рамото и напредналата възраст, тези които са очаквали Уелком 2004-та да се повтори ня баха взели под внимание едно нещо. Да, тогава Ямаха също беше назад и Хонда имаше силна машина. Но конкуренцията сега е на много по-високо ниво. Времената от уикенда в Катар показват, че Дукати също са прогресирали, но подобрението при Ямаха и най-вече Хонда е несравнимо по-голямо. Преди седем години разликата не беше толкова чувствителна, а и с тогавашните машини пилота беше по-голям фактор и техническата изостаналост по-лесно се компенсираше. Хектор Барбера показа страхотно темпо в тренировките и най-вече в квалификацията, но това се дължеше и на много стратегическо пласиране във въздушната струя на другите пилоти. В състезанието Роси зае очакваното място на най-бързо Дукати, като дори в режим на спиране успя да задържи напълно здравия Бен Спийс. На пръв поглед седмо място въобще не звучи специално. Но състезателните обиколки бяха по-конкурентни от показаното в тестовете и тренировките, така че подобрение има. Това е изключително физически и нервен мотор и липсата на сила в рамото е още по-фатална от миналата година. Затова пътят към победата ще е изключително дълъг и труден.

lorenzo_Qatar_2011_2nd

Ямаха продължава да разполага с най-гъвкавото шаси, но мощността все още липсва. През последните няколко седмици започнаха да кръжат слухове, че след няколко неуспешни теста старото негодувание и нетърпение на Хорхе Лоренос започва да се завръща. Тези слухове автоматично се потвърдиха когато колеги съобщиха, че са чули как след някои от тренировките в Катар шлемът на Лоренсо е летял в различни посоки в бокса. Намръщеното изражение изчезна в квалификацията – Хорхе набра голяма увереност с меките гуми и се класира трети – негово първо класиране на първа редица в Лосаил, а в загрявката леки промени в настройките внушително стабилизираха мотора и имайки предвид царското надмощие на Хонда през последните месеци, не е случайно, че Хорхе отпразнува второто място като победа, а и крайното му изоставане от Стоунър беше по-малко от 4 сек, въпреки че в голяма част от обиколките беше въвлечен в борба с Дани Педроса. Лорено ползва миналогодишното шаси на Ямаха, защото около новото имаше прекалено много неизвестни, но във втория кръг би трябвало да бъде използван новият дизайн. На Херес Ямахата би трябвало да е по-бърза и ако все пак Кейси Стоунър покаже малко от познатото си непостоянство, то веднага Лоренсо ще се възползва. Затова началната доминация на Хонда не предопределя развитието на сезона, като дори в базата на Ямаха вече е започнат дизайна на нова скоростна кутия за да се контрира главният позитив на Хонда. Сезонът е дълъг, битката тепърва започва и въпреки колосално силният старт на HRC, има много неизвестни пред нас, а следващото състезание в Херес ще бъде сред най-непредсказуемите.

 

Емилиян Стойков
ЕВРОСПОРТ

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни